patrikselin

Espresson valmistus

  • Espresson valmistus
  • Espresson valmistus
  • Espresson valmistus

Jos haluat saada sisäiseni baristani vihaiseksi, jolloin helpoin tapa on kertoa, että valmistat espresson mutteripannussa. Se ei ole mahdollista!


Espresso on vahvaa kahvia, joka valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva vesi paineen avulla hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi. Lopputuloksena on n. 30 ml nautittavaa kahvia. Espresso on myös useiden kahvijuomien pohja. Mutteripannulla valmistettu kahvi ei ole espressoa, vaikka laitetta kutsutaan virheellisesti myös espressokeittimeksi. Aito italialainen espresso vaatii 9 barin paineen, joka ei onnistu mutteripannulla. Espresson olennainen osa on myös pinnalla oleva crema, jota pannulla ei synny. Pannulla keitetty kahvia kutsutaan mokaksi.

Kuten hyvän oluen ja viinin kanssa, espresso on yksi niitä asioita, joista ihmiset ovat hyvin tarkkoja.

1-2 kuppia

Tarvitset

7 tai 14 g vastajauhettua espressoa
vettä

Espresson valmistaminen

Koneen, kahvan ja kupin lämmittäminen

Espressokone kannattaa laittaa päälle hyvissä ajoin, jotta kahvi valmistuisi oikeassa lämpötilassa. Muista laittaa kahva lämmityksen ajaksi kiinni koneeseen, jotta se on riittävän lämmin, kun ryhdyt valmistamaan espressoa. Voit myös juoksuttaa koneen läpi kuumaa vettä, jolloin koneen sisäosat lämpiävät hieman nopeammin. Koska espresso on pieni juoma, joten se myös jäähtyy nopeasti, varsinkin jos kuppi on kylmä. Lämmitä kuppi käyttämällä espressokoneen kupinlämmitintä tai höyrytintä.

Kahvin annostus

Täytä sihti vastajauhetulla kahvijauheella. Jos käytät joko yhden tai kahden annoksen sihtiä, jolloin kahvia menee 7 tai 14 grammaa. Sopivan jauhatusasteen löytäminen vaatii muutaman yrityksen; jauheen tulee olla tarpeeksi hienoa, jotta vesi ei lorahda vauhdilla läpi. Liian nopea valumisaika kertoo joko liian vähäisestä annostelusta tai liian karkeasti jauhatuksesta. Liian hidas valumisaika kertoo liian suuresta annostelusta tai liian hienosta jauhatuksesta. Pakkaa kahvi tampperilla noin 20 kg:n voimalla. Puhdista kahvasta irtonaiset kahvinpurut pois. Jos koneessa on ns. paineistettu kahva, jolloin kahvia ei pidä pakata liian tiivisti.

Valuttaminen

Oikein valmistettuna espresso valuu hunajan tavoin kuppiin ja valumisaika pysyy 30 sekunnin paikkeilla. Ja jos kaikki menee nappiin, päälle muodostuu runsas crema.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Veikko Penttinen

Noinhan se menee. Kun vielä muistaa valita oikean kahvin niin juomasta tulee suorastaan terveysjuoma. Hyvää kahvia on vain vaikea löytää. Ei aivan helppoa edes täällä Espanjassakaan, eikä ihan halpaakaan. Nyt juomme aika voimakkaan makuista arabicaa. 21 euroa kilo, papuina tietysti. Koneena meillä on Saeco-automaatti.

Käyttäjän patrikselin kuva
Patrik Selin

Itselläni Delonghin Cappuccino -kone (3200 epsressoa, 350 cappuccinoa) ja tulee käytettyä papuja. Itselläni on ollut periaate; jos asia ei ole elintärkeä, jolloin siitä maksetaan enemmän.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Näyttää tuhdilta kupilliselta. Tekeekö kuva tepposet, sillä ihan desimitalla mitattavalta näyttää?

Käyttäjän patrikselin kuva
Patrik Selin

Oikea espressokuppi kyseessä. Eipähän espressoa voisi ihan sellaisia määriä juoda - pikkasen vahvempaa kuin suodatuskavi.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Vaikka olenkin teemiehiä, tämä asia pisti silmään juuri mainitsemastasi syystä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset